Izraelská vláda podporuje výzkum technologií kvantové komunikace

Výzkum kvantových informací slibuje dramatické zlepšení výpočetní rychlosti a zabezpečení komunikace. Systém kvantové komunikace může zabránit odposlouchávání, ochránit soukromá data a zabezpečit národní infrastrukturu.

V rámci vyhrané zakázky od izraelské vlády v hodnotě 7,5 miliónu šekelů postaví výzkumníci z Vědeckého centra kvantových informací v laboratořích Hebrejské univerzity komunikační systém založený na jednotlivých fotonech představujících kvantové bity. Kvantové bity umožňují naprosto nové typy výpočtů.

Vědecké centrum kvantových informací bylo založeno v roce 2013 a představuje víceoborový tým více než 20 vědců z oboru fyziky, počítačových věd, matematiky, chemie, filosofie a strojírenství. Na projektu se budou podílet také firmy Rafael Advanced Defence Systems Ltd. a Opsys technologies včetně jednoho vědce z Univerzity v Tel Avivu.

Současné metody šifrování dat jsou stále náchylnější k útoku. Systémy kvantové komunikace jsou vůči útoku odolné díky fyzikálním zákonům použitým pro šifrování dat.

Izraelští odborníci nemají k dispozici detaily o struktuře komerčních systémů kvantové komunikace, tyto systémy tedy nejsou vhodné pro potřeby izraelského státu. Izraelský systém, na jehož vývoj budou dohlížet izraelští vědci a zkoušet jeho odolnost proti nabourání do systému, je zásadním prvkem národní bezpečnosti.

-tk-

Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News - izraelský zpravodajský web

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova