5 netradičních tipů, jak napsat skvělý motivační dopis

Jestliže se ucházíte o práci, jsou tři věci, které musíte zvládnout na 100 %, abyste si zajistili co nejvyšší šance na úspěch – zaslat CV, napsat motivační dopis a absolvovat pohovor. V dnešním článku se budeme věnovat psaní motivačního dopisu.

Motivačním dopisům se již věnovalo mnoho článků, většinou však v rovině základních parametrů a pouček. My vám předkládáme pět netradičních tipů, jak motivační dopis oživit, napsat originálně a odlišit se tak od ostatních kandidátů.

Včleňte do textu humor

Podle blogu společnosti HubSpot není tento tip paušální a nedá se použít všude. Pokud však dokážete do motivačního dopisu zapojit formální, přiměřený humor, určitě se tak odlišíte od ostatních kandidátů a prokážete sebevědomí.

Dejte najevo nadšení pro obor

Z motivačního dopisu by mělo být jasné nejen to, že máte s daným oborem profesní zkušenosti, ale i to, že jste fanouškem oboru i v osobním životě a máte pro danou problematiku vášeň.

Ukažte, že danou firmu znáte

Z dopisu by mělo vyplývat, že jste se o danou společnost zajímali a že o ní něco víte. Použijte tedy v textu nějaký specifický detail, který danou firmu charakterizuje.

Zmiňte něco, co nevyplývá z vašeho CV

Ideálním způsobem, jak vyniknout mezi mnohdy desítkami dalších kandidátů, je zmínit nějakou vaši vlastnost, zkušenost nebo dovednost, kterou jste předtím nezmínili v životopise. Něco, co zástupce firmy nečeká. Zajistíte si tak moment překvapení a okamžitou pozornost.

Buďte co nejkonkrétnější

Ať už o sobě v motivačním dopise píšete cokoliv, nikdy se nesmí jednat pouze o vágní fráze. Vždy buďte zcela konkrétní. Prohlášení typu: „Jsem cílevědomý a orientovaný na výsledek.“ nikomu nic neřeknou, pokud je nepodpoříte konkrétními čísly a důkazy.

 -mm-

Zdroj: HubSpot Blog - blog na stránkách společnosti HubSpot věnovaný marketingu a obchodu

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova