Nejčastější chyby v náborovém procesu

Chyby při náboru nováčků mohou firmu vyjít na na hodně draho. Přesto se ale mnozí personalisté hrubých chyb při náboru dopouští. A to platí jak pro nováčky v HR, tak i pro zkušené matadory v oboru. V tomto článku si ukážeme sedm nejčastějších a nejhrubějších chyb náborového procesu, kterých byste se měli za každou cenu vyvarovat.

Příliš velký důraz kladený na životopis

Životopis je dobrý startovní bod, ale nemůže se jednat o jediný ani hlavní nástroj náboru. Klaďte větší důraz na motivační dopis a osobní pohovor.

Nejasný popis práce

Podle HR Magazine jsou nejasnosti v popisu práce v inzerátu častým zdrojem nedorozumění, zdržení a zbytečné ztráty času.

Nekvalitně vedené pohovory

Nekvalitně vedený pohovor nadělá asi více škody, než užitku. Personalista se na pohovor musí dobře připravit a hloubkovým dotazováním si o kandidátovi udělat co nejpřesnější obrázek.

Příliš obecné otázky

Pokud jsou otázky kladené na pohovoru příliš obecné a nezabíhají do detailů ani specifických problematik, náborový pracovník nemá šanci získat skutečný obrázek o osobnosti daného kandidáta.

Neupřímnost při popisu práce a pracovního prostředí

Pokud personalista mlží při popisu skutečností týkajících se nabízené práce, případně situaci přikrášluje, zadělává si na velký problém do budoucna.

Držení se původní představy za každou cenu

I přestože má management i personalista poměrně jasnou představu, jak by měl vypadat ideální kandidát, tak pokud se bude této představy držet za každou cenu, může se naopak vybrat nevhodný kandidát.

Neprofesionální vystupování

Jakákoliv neprofesionalita, i když myšlena dobře a žoviálně, může působit odpudivě na vážné zájemce o nabízenou pozici.

 

-mm-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova