Životopis: Méně je více

Informace, které o sobě uvádíte v životopise, by měly být jasné, jednoduché a zároveň dostatečně poutavé, aby vyvolaly zájem náborářů dozvědět se o vás víc při osobním pohovoru. Čím více zbytečných údajů uvedete, tím více zapadnou skutečně důležité informace a tím snadněji otrávíte náboráře, který bude váš životopis číst.

Jak tedy napsat životopis tak, aby obsahoval správné množství informací? Odpovědi na tuto otázku přinesl nedávný článek na serveru Careerealism.com. Upozornil na deset věcí, které byste měli vynechat.

1. Nezačínejte životopis sekcí s názvem „Kariérní cíl“

Na začátek životopisu můžete vložit krátký odstavec, v němž pomocí několika vět shrnete, kdo jste a v čem jste dobří. Můžete jej nazvat například „Profesní profil“. Nepopisujte nicméně své kariérní cíle, ty v této fázi náboráře nezajímají.

2. Nepoužívejte otřepaná klišé

Náboráři stále dokola čtou životopisy kreativních, dynamických a flexibilních expertů, a proto těmto charakteristikám nevěnují žádnou pozornost. Namísto kopírování frází se raději držte faktů a místo pouhého vyjmenování dovedností uvádějte konkrétní příklady použití těchto dovedností v praxi. Více o nejčastějších klišé v životopisech čtěte zde.

3. Pozor na překlepy a gramatické chyby

Je jedno, jak velkou práci si dáte s psaním životopisu, pokud bude obsahovat překlepy a pravopisné chyby. Nespoléhejte pouze na automatickou kontrolu, dejte svůj životopis přečíst někomu, kdo skvěle ovládá příslušný jazyk.

4. Neuvádějte zbytečně mnoho kontaktů

Stačí jedno telefonní číslo, jedna e-mailová adresa, případně odkaz na osobní webové stránky či profil na sociální síti. Nemá smysl uvádět více kontaktů, aniž byste vysvětlili, proč to děláte. Náboráře pouze zmatete.

5. Vyhněte se potenciální diskriminaci

Pokud to není nezbytně nutné, neuvádějte informace, na jejichž základě byste mohli být diskriminováni. Patří sem věk, náboženské vyznání, rodinný stav nebo etnický původ. Nepřikládejte fotografii, pokud to nevyžaduje daná profese.

6. Vynechte data v sekci „Vzdělání“

Není třeba uvádět, v jakých letech jste studovali. Uveďte pouze název školy, studovaného oboru či získaného titulu. Méně tím upozorníte na skutečnost, že jste čerství absolventi bez praxe nebo naopak na to, že se již věkově blížíte důchodu. Nebude patrné ani to, že se již od absolvování střední nebo vysoké školy dále nevzděláváte.

7. Vynechte nerelevantní pracovní zkušenosti

Náboráře zajímají vaše zkušenosti, které se týkají nabízené pozice. Vynechte proto nesouvisející praxi a dávejte si pozor i na dobrovolné projekty, které uvedete. Mohou vám totiž uškodit, pokud organizace, kterým jste dobrovolně pomáhali, budou například z nějakého důvodu v rozporu s firmou, u níž se ucházíte o práci.

8. Neuvádějte sekci „IT dovednosti“, pokud ovládáte jen ty základní

Většina zaměstnavatelů dnes již automaticky předpokládá, že ovládáte Word, Excel či PowerPoint. Není to tedy třeba vypisovat. Pokud neuvedete žádné další, ukazuje to spíše na vaši nedostatečnou znalost.

9. Nepište nic o referencích, pokud nebyly předem požadovány

Pokud daný zaměstnavatel bude chtít reference od vašich dřívějších zaměstnavatelů a spolupracovníků, dá vám to vědět předem, případně si je vyžádá později. Rozhodně proto u každé pozice ve svém životopisu nepište větu: „Reference na vyžádání“.

10. Pozor na příliš dlouhý životopis

U absolventů stačí jedna stránka, u zkušených odborníků dvě až tři.

HR News doporučuje: při tvorbě životopisu vyzkoušejte aplikaci cvapp.cz. Aplikace vám pomůže s přípravou profesiálního CV, které vám otevře dveře k vaší nové pozici!

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova