5 nejčastějších chyb, kteří lidé dělají v time managementu

Málokdo má svůj time management plně pod kontrolou, ale zároveň si je málokdo schopen přiznat, že by na svém time managementu měl zapracovat. Přitom drobné změny v tom, jak si organizujete váš čas a vaši práci, mohou přinést téměř okamžitě znatelná zlepšení nejen vám, ale i celému vašemu týmu a podřízeným. V tomto článku vám přiblížíme pět chyb time managementu, které možná děláte, i přestože si myslíte, že s plánováním a organizací svého času žádné problémy nemáte.

Věnování se pouze urgentním věcem

Lidé se většinou cítí zcela vytíženi, protože pracují na „urgentních“ věcech. „Urgentní“ ale není to samé, co „důležitý“, a často jsou tak zahlceni drobnými úkony, které se zdá, že hoří, aniž by pracovali na dlouhodobějších strategiích, které by je třeba o tyto urgentní úkony následně připravily.

Neschopnost přiznat si, že se vám time management nedaří

Pode Time Management Ninja platí, že téměř nikdo si není schopen přiznat, že by na svém time managementu měl nějakým způsobem zapracovat. Prvním krokem tedy je vůbec přiznání toho, že byste si měli minimálně udělat audit toho, jak organizujete a využíváte svůj čas.

Absence denního plánu

Nejčastěji se lidé dopouští té chyby, že si neplánují denní aktivity. Respektive zapisují si nejdůležitější položky, jako domluvené schůzky, a zbytek mají tak nějak obecně v hlavě. Základem time managementu je plánování všech denních aktivit, včetně odpočinku, osobních aktivit i nenápadných, „udržujících“ aktivit.

Workoholismus

Je přirozené myslet si, že nejvíce práce uděláme, pokud neustále pracujeme a do našeho dne jsme schopni si naplánovat co nejvíce pracovních hodin. Lidé si tak často zapomínají plánovat odpočinek a aktivní relaxaci, které zabraňují snížení efektivity práce a dlouhodobě i syndromu vyhoření.

Neochota delegovat práci

Chybějící nebo nedostatečná delegace práce na ostatní je velkou chybou celé řady lidí, kteří podvědomě věří, že jedině oni jsou dané úkoly schopni zvládnout na 100%. Naučte se efektivně a rychle předávat práci ostatním a usnadněte si tak svůj život.

 

-mm-

 

Zdroj: Time Management Ninja - praktické tipy pro řízení času

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova