5 tipů, jak na virtuální prezentaci na dálku

Covidová pandemie uspíšila vývoj a rozvoj moderních komunikačních technologií a využití nástrojů umožňujících komunikaci na dálku je teď tedy mnohem rozšířenější, než tomu bylo před několika lety. Pokud jste na manažerské funkci a vaše firma zavedla alespoň částečný home office, je vysoce pravděpodobné, že už jste museli něco svému týmu nebo vedení prezentovat online, případně vás taková virtuální prezentace téměř jistojistě čeká. Zde je pět tipů, jak při prezentaci na dálku zazářit.

Předem se s programem dokonale seznamte

Jak uvádí blog Briana Tracyho, v prvé řadě musíte dokonale ovládat program, ve kterém budete prezentovat. Seznamte se s jeho funkcemi, nanečisto si postup několikrát vyzkoušejte a projděte si v něm svoji prezentaci tak, aby vás během ní nepřekvapily žádné technické problémy nebo aby vás nerozhodilo, když omylem kliknete na jiné tlačítko.

Nepřehánějte to s textem prezentace

Stejně jako u fyzické prezentace, kde například využíváte projektor, i při online prezentaci platí, že to nesmíte přehánět s délkou textu. Na prezentaci by měly být jenom základní fakta, hesla a čísla. Zbytek byste měli obstarat svým hlasem.

Na začátku prezentace všechny seznamte s jejím průběhem a pravidly

Virtuální prezentace na dálku jsou specifické a mají odlišná pravidla. V každém programu navíc mohou být práva uchazečů i funkcionality celé platformy odlišné. Seznamte tedy posluchače hned ze začátku se základními fakty – kdo kdy komu vypíná mikrofon, kdo se může přihlásit o slovo, kdy se budou moci pokládat dotazy, kdy budou přestávky a jak spolu mohou účastníci komunikovat?

Nezapomeňte na důkladnou přípravu a trénink

Stejně jako u standardní prezentace i zde samozřejmě platí, že si musíte svoji prezentaci předem několikrát projít a naučit se ji, abyste pak působili připraveně a sebevědomě. Přípravu nepodceňujte hlavně v případě, že online prezentace nejsou zrovna vaším šálkem čaje.

Připravte si především silný úvod a silný závěr

U virtuálních prezentací ještě více než u těch klasických hrozí, že lidé nebudou dávat pozor a že je prezentace uspí. Zabraňte tomuto scénáři tím, že posluchače „probudíte“ nějakým nečekaným úvodem a silným závěrem, které v nich zanechají stopu a donutí je se nad daným tématem více zamyslet.

 

-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova