Řiďte svůj čas tím, že budete řídit očekávání svého šéfa

Lidé, kteří chtějí lépe řídit svůj čas, obvykle zkoumají, jak trávili čas v posledních týdnech. Své aktivity pak dělí na urgentní a důležité, což je tradiční přístup k time managementu. V reálném životě nám však do časového plánu zasahují mimořádné situace, nečekané telefonáty a zbytečné schůze. Jak se to tedy vlastně má s time managementem? Může vám skutečně pomoci k tomu, abyste se stali výkonnějšími a efektivnějšími pracovníky?

Často se nakonec vracíme do starých kolejí a naše efektivita se tak ani po školení time managementu nelepší. Děláme znovu a znovu především to, co od nás vyžadují naši šéfové – a proto naše produktivita závisí právě na jejich potřebách a požadavcích, tvrdí web leadershipnow.com.

Abyste měli vice času, potřebujete úspěšného šéfa

Pokud váš šéf není úspěšný, obvykle to vrhá špatné světlo na jeho tým a tedy i na vás. Proto se zajímejte, co váš šéf potřebuje. Potom vymyslete, jak mu můžete s dosahováním jeho cílů pomoci, jak mu můžete pomoci udělat vše, co je potřeba.

Explicitní potřeby jsou snadno zpozorovatelné, protože jsou zřejmé. Jsou obsaženy ve strategii firmy a jsou otevřeně vyhlašovány. Potřebujeme nastartovat růst našeho byznysu, potřebujeme připravit novou produktovou řadu, musíme začít prodávat přes web… takové cíle jsou jasné. Horší je to ale s potřebami implicitními. O těch se často ani nemluví a vy je musíte tak trochu uhádnout. Například je možné, že váš šéf potřebuje vypadat dobře a kompetentně před svým vlastním šéfem.

Zeptejte se a zvýšíte svou produktivitu

Zeptejte se svého šéfa, které aktivity od vás potřebuje nejvíce. Kde vidí váš největší přínos, v jakých oblastech vás potřebuje? Pozorně poslouchejte, co vám odpoví, protože tím se můžete řídit. Vyberte své aktivity podle toho, co váš šéf vnímá jako prioritu. Soustřeďte se na to, co stanovil jako svá nejdůležitější očekávání. Mezi tím, co děláte a tím co potřebuje a chce váš šéf, nesmí být rozdíl. Musíte být na jedné lodi a koordinovat se klidně i navzájem, abyste mohli společně pracovat na těch nejdůležitějších cílech.

-jk-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova