Inovace: Jeden génius nestačí

Pokud chceme budovat organizace, které dokáží neustále inovovat, musíme se zbavit běžných představ o leadershipu. Řídit inovace neznamená přijít s určitou vizí a inspirovat ostatní k tomu, aby ji následovali. Nejde o záležitost jednoho samostatného génia, kterého náhle osvítí skvělá myšlenka.

Podstatou inovací je kolektivní génius. Aby se inovace mohly uskutečnit, musí na tom pracovat celé skupiny lidí po dlouhé dny, týdny a roky. Dokládá to rozsáhlý výzkum profesorky Lindy Hillové z Harvard Business School, na jehož základě vznikla kniha s názvem Collective Genius: The Art and Practice of Leading Innovation a také TED talk s názvem How to manage for collective creativity.

V čem spočívá kolektivní génius?

Linda Hillová je etnografka, která se dlouhodobě věnuje výzkumu leadershipu. Spolu se třemi kolegy zasvětila téměř deset let výzkumu tomu, jak se výjimeční lídři, kteří dokáží řídit inovace, chovají při práci. Výzkum se zaměřil na 16 lídrů ze 7 zemí, kteří působili ve 12 různých odvětvích.

Byli to například manažeři společnosti Pixar nebo Google. Praktické příklady z chování těchto lídrů popisuje výše zmíněný TED talk, který byl součástí konference TEDxCambridge 2014 v Bostonu. Linda Hillová v něm vysvětluje například to, že aby vznikl animovaný film ve studiu Pixar, musí na něm pracovat 250 lidí po dobu čtyř až pěti let.

Inovace je cesta. Je to způsob kolektivního řešení problémů většinou mezi lidmi, kteří mají rozdílné zkušenosti a názory,“ vysvětluje Linda Hillová. Je to výsledek mnoha pokusů a omylů. Pracovníci inovativních společností se umějí ptát, aktivně naslouchat a prosazovat svůj názor. Dobře vědí, že inovace není možná bez rozdílných názorů a konfliktů.

Inovativní organizace nedělají kompromisy. Nenechají také dominovat žádného jednotlivce ani skupinu nad ostatními. Platí to i pro šéfy a odborníky. Místo toho si vytváří procesy společného rozhodování.

TED talk

Celé video s vystoupením Lindy Hillové si můžete přehrát zde. Dále je (zatím) k dispozici pouze anglický přepis, který najdete zde.

Kniha

HILL, LINDA A. – BRANDEAU, GREG – TRUELOVE, EMILY – LINEBACK, KENT: Collective Genius: The Art and Practice of Leading Innovation. Boston: Harvard Business Review Press, 2014. 320 s.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova