Vůdcovská předsevzetí pro rok 2016

Dali jste si letos předsevzetí, že se stanete lepším lídrem a přemýšlíte, kde začít? Pravděpodobně si říkáte, že byste si měli osvojit určitou novou dovednost nebo návyk. Server Forbes.com však upozorňuje, že to nemusí být dostatečné pro pozitivní změnu, kterou chcete dosáhnout.

Představte si například, že chcete zhubnout. Začnete proto každý den chodit do schodů. Pokud však zároveň nepřestanete chodit každý den na oběd do fast foodu, nejspíše nezhubnete. Raději se proto zaměřte na odstranění dosavadních špatných návyků. V oblasti leadershipu jsou to zejména ty následující.

1. Nevnímejte jen širší perspektivu

Lídr musí mít dlouhodobou vizi a vést k ní ostatní. Znamená to nejen mluvit o budoucnosti, ale také vytyčit dílčí cíle, naplánovat, jak jich dosáhnout, a odměňovat dílčí úspěchy.

2. Přestaňte se vyhýbat delegování

Lídr věří svému týmu a schopnostem každého jedince. Nebojí se delegovat úkoly podle zájmů a dovedností svých lidí a nebrání jim, pokud se o nějaký další úkol přihlásí dobrovolně.

3. Neuznávejte jen velké úspěchy

Za každým velkým úspěchem stojí série malých úspěchů, které byste také měli ocenit. Poděkování udělá hodně, proto děkujte častěji.

4. Zbavte se špatných komunikačních návyků

Přestaňte psát sáhodlouhé e-maily a začněte se svými lidmi mluvit osobněji. Nezatajujte informace. Dejte jasně najevo, že máte otevřené dveře pro každého, kdo s vámi chce mluvit.

5. Přestaňte si myslet, že jste lepší než ostatní

A přestaňte to dávat najevo. Ukažte svým lidem, že je chcete blíže poznat, abyste mohli lépe spolupracovat. Podporujte ducha přátelství a týmové práce.

6. Přestaňte bránit inovacím

Jasně říkejte svým lidem, v kterých projektech mohou naplno rozvinout svou kreativitu, aby našli nová řešení. Počítejte s občasnými chybami a neúspěchy.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova