Čtyři základní typy pracovního pohovoru

V drtivé většině případů zaměstnavatel požaduje s kandidátem na nabízenou pracovní pozici před nástupem pracovní pohovor. Těch je několik základních typů a každý z nich má svá pozitiva i negativa.

Tento seznam přinesl server Vault.com.

Telefonní interview

Interview po telefonu se v České republice moc často nerealizuje. Jedná se o pohovor, který se používá tam, kde je kandidát geograficky velmi vzdálen od místa předpokládaného pracoviště, a v našich končinách se s ním tedy můžeme setkat, když se ucházíme například o práci v cizině. Alternativou je pohovor po Skypu, tedy i s videem. Jedná se o přijatelnou alternativu, která však samozřejmě nezaručí takovou kvalitu pohovoru, jako osobní setkání.

Jeden na jednoho

Dalším typem pohovoru je jeden na jednoho. Podle Vault.com je výhodou tohoto interview jeho komornost a intimita. Kandidát se vám tedy může otevřít mnohem více, než při pohovoru s více lidmi. Jeden zástupce firmy ale zároveň znamená, že řady věcí si nemusí na kandidátovi všimnout.

Pohovor se skupinou zástupců firmy

Nejčastějším typem pohovoru je jeden kandidát versus panel více zástupců firmy. Zatímco se jeden ptá, ostatní mohou kandidáta pozorovat, a všimnout si mnohem více věcí a detailů. Zároveň se ale jedná o postup, v rámci kterého je většinou kandidát více nervózní a nesvůj a nemusí se tak nutně ukázat v plně reálném světle.

Skupinový pohovor

Pokud je zájemců hodně, první kolo pohovoru v některých firmách může proběhnout hromadně. To znamená, že se sejde skupina kandidátů a pohovor probíhá souběžně s několika lidmi najednou. Tento způsob má pro zaměstnavatele tu výhodu, že může kandidáty hned mezi sebou porovnat. Zároveň ale nemá zaměstnavatel možnost nějak více do detailu kteréhokoliv z nich poznat. Proto se doporučuje vybrané kandidáty pozvat ještě na individuální interview.

 

-mm-

Zdroj: Vault.com - americký portál a online komunita zaměřená na rozvoj kariéry

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova