Jak poznáte, že jste lídr od přírody?

Většina lidí se musí naučit, jak být dobrým vedoucím. Někteří vyvolení jedinci se ale s manažerskými schopnostmi narodili. Jak poznáte, že jste onen druhý případ a že jste přirozený lídr?

Vždy jste se přirozeně stávali vedoucími skupiny

Jak uvádí Entrepreneur.com, lidé, kteří jsou vedoucími od přírody, se většinou ani nemusí snažit, a stávají se dočasně vedoucími různých skupin, ve kterých se vyskytují. Když jste například na výletě a skupina se ztratí, nebo jste na akci, kde se lidé mezi sebou neznají, stává se vám, že přirozeně začnete skupinu korigovat a vést ji? Tak to může být znamení, že jste rozeným manažerem.

Lidé vám naslouchají a zajímají se o to, co si myslíte

Lidé, kteří mají sklony k vedení ostatních, umí mluvit tak, že to ostatní zajímá. Umí dobře vyprávět, umí ostatní inspirovat a zkrátka strhnout na sebe pozornost tak, že lidé chtějí slyšet jejich názor a zajímají se o to, co si myslí.

Dovedete efektivně komunikovat se všemi možnými druhy lidí

Komunikační dovednosti manažera by mu měly umožňovat efektivně se bavit s kýmkoliv. S rodinnými příslušníky, se staršími spoluobčany, s lidmi z různých sociálních a demografických skupin. Úspěšný manažer totiž umí svůj komunikační styl upravit podle konkrétní situace a podle konkrétní osoby, se kterou mluví. Pokud toto děláte sami od sebe a automaticky, je to znamení, že byste mohli být skutečně dobrými manažery.

Máte zdravé sebevědomí, ale zároveň i schopnost sebereflexe

Každý manažer musí být sebevědomý. Musí věřit v sebe a své schopnosti. Zároveň by to ale neměl být úplný narcis ani sociopat a měl by tedy mít určitou míru sebereflexe. Jen díky tomu se bude moct poučovat ze svých chyb a neustále se tak vzdělávat – což je základní predispozice k tomu být úspěšným manažerem.

Jste odolní vůči stresu

Manažeři musí často žonglovat s mnoha úkoly a povinnostmi najednou. Starají se nejenom o svou vlastní produktivitu, ale i o týmové cíle, o své podřízené, o jejich spokojenost a rozvoj. A do toho všeho musí jednat s klienty, managementem, obchodními partnery a dalšími kolegy. Manažer proto musí být odolný vůči stresu. Pokud se sesypete pod sebemenším stresem, manažerská kariéra asi není to pravé pro vás.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova