Pět signálů, že jste mikro-manažer

Mikro-management. Jedná se o praktiku, kdy vedoucí takříkajíc stojí za zády pracovníka a kontroluje každý jeho krok. Mikro-management je pochopitelný (a nutný) u zaškolování nového pracovníka a u začínajících nováčků, ale pokud se praktikuje i u zkušených zaměstnanců, u kterých to není potřeba, může to mít neblahý vliv na důvěru, výkonnost a sebevědomí dotyčného pracovníka. Zde je pět znaků, podle kterých poznáte, že možná máte s přehnaným mikro-managementem svých podřízených problém.

Rozdáváte rady, i když to po vás nikdo nechce

Podle serveru People Management je klasickým znakem mikro-managementu dávání rad i v případech, kdy žádná rada nebyla ze strany pracovníka vyžádána a kdy ani není potřeba. I když jsou vaše rady možná dobře míněné, zamyslete se, jestli jsou v dané situaci skutečně potřeba a jestli by nebylo lepší nechat zaměstnance pracovat samostatně.

Zasahujete do agendy, která pod vás nespadá

Možná se vám zdá, že vaše připomínky a snahy o výpomoc u kolegů, jejichž agenda pod vás oficiálně nespadá, jsou z jejich strany vítané. Fakt je ale ten, že každý pracovník má vymezené pole působnosti, a pokud nesouhlasíte s tím, jak někdo svoji práci odvádí a jaké k tomu užívá postupy, musíte danou věc řešit systematicky a s vedoucím pracovníkem oddělení, pod které dotyčný zaměstnanec spadá.

Snažíte se všechny problémy řešit hned v zárodku

Typický mikro-manažer chce mít vše tak pod kontrolou, že detekuje jakýkoliv problém a ihned ho začíná řešit, i když se o žádnou závažnou záležitost nejedná. Dobrý vedoucí musí umět nechat svým podřízeným prostor i určité menší problémy řešit samostatně.

Chcete, aby se vám vaši podřízení co nejvíce podobali

Myslíte si, že umíte práci odvést nejlépe? Nedělá vám dobře, když musíte delegovat práci a výsledek je (logicky) v něčem rozdílný od toho, jak byste si ho přesně představovali vy? Toto je časté jádro problému při mikro-managementu a vy jakožto vedoucí se musíte umět naučit respektovat fakt, že každý pracuje jinak, každý má nakonec trochu jiné výsledky a ne vždy může být všechno přesně podle vás.

Podřízení se vám přestávají svěřovat s tím, co dělají

Důsledkem a ukazatelem mikro-managementu může být i to, že se vám zaměstnanci přestávají svěřovat s tím, co dělají. Při popisu své činnosti a stavu aktuálních projektů nezabíhají do podrobností, protože vědí, že hrozí, že se do jejich práce začnete přehnaně vkládat a řešit každou drobnost.

 

-mm-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova