Špatné vedení: Proč se jedná o nejčastější důvod, proč zaměstnanci odcházejí

Mezi důvody, kvůli kterým zaměstnanci nejčastěji podávají výpověď, na prvních příčkách ve všech průzkumech vévodí špatné vedení ze strany nadřízeného. O jaké konkrétní chyby, kvůli kterým jsou pracovníci nespokojení a odcházejí ze zaměstnání, se na straně manažera nejčastěji jedná? A jak se těmto chybám jako manažer vyhnout?

Tento text vychází ze článku na webu Entrepreneur.com.

Špatná komunikace

Nedostatečná, nevhodná nebo netransparentní komunikace bývá jedním z nejčastějších neduhů špatného vedení týmu. Pracovat v týmu, kde panují neefektivní komunikační procesy nebo kde nejsou vyjasněné komunikační kanály, je velmi frustrující. I sebelepší manažer nemůže nikdy mít spokojené podřízené, pokud neumí komunikovat a není ve své komunikaci dostatečně transparentní.

Nerovné zacházení s podřízenými

Každý manažer by se měl za každou cenu vyhnout protěžování konkrétních podřízených. Jestliže měří vedoucí týmu svým podřízeným dvojím metrem a nezachází s nimi rovně, je to problém, který se dříve či později projeví v motivaci i loajalitě členů týmu.

Nezájem o vzdělávání a rozvoj pracovníků

I když existují pracovníci, kteří nestojí o rozvoj a vzdělávání, většina zaměstnanců má rozvoj jako jednu ze svých priorit. Manažer, který nechá členy svého týmu stagnovat a nijak se nestará o to, jestli se někam posouvají nebo jestli nemají ambice se dále rozvíjet, brzy narazí u ambicióznějších podřízených na problémy.

Nekompetentní vedení

Posledním častým důvodem, proč jsou pracovníci nespokojení se svým nadřízeným, je jeho nekompetentnost. Pokud jako manažer neumíte vést projekty, nedovedete rozpoznat příležitosti pro váš tým nebo se nevyznáte v tom, co vlastně vaši podřízení dělají, jen těžko můžete očekávat, že vaši zaměstnanci budou spokojení.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova