Proč musí obchodníci dbát o svůj zevnějšek

Již odedávna se říká, že šaty dělají člověka. To, jak se oblékáte, má zcela jasný a prokazatelný vliv na to, jak vás lidé vnímají, na vaší kariéru i na vaše obchodní úspěchy. V tomto článku přineseme několik poznatků, které se pojí s oblékáním a jeho vlivem na vaše obchodní snahy.

Oblékejte se podle toho, co chcete dělat a čeho chcete dosáhnout

Říká se, že každý by se měl oblékat ne podle práce a pozice, kterou dělá, ale podle toho, co by chtěl dělat. To neznamená, že máte přijít příští den do práce v hasičské uniformě. Podle Selling Power to znamená, že jestliže se snažíte o nějaký kariérní postup nebo vydobytí určité pozice, váš styl oblékání tento vysněný post musí „předcházet“. Oblékat se dobře a hezky má také celou řadu jiných výhod.

Příjemný zevnějšek pomáhá budovat důvěru

Zaprvé působíte dobře na klienty. Neznamená to, že musíte nosit všude oblek a kravatu. Znamená to, že máte kvalitní oblečení, které vám sedne, a které nevypadá, jako že jste ho podědili. Klienty vlastně žádáte, aby vám důvěřovali a svůj osud částečně vložili do vašich rukou. Ten, kdo se ale neumí starat sám o sebe, se pouze těžko může starat o někoho jiného. Proto je nutné začít s péčí hlavně u sebe.

Druhým pozitivním účinkem profesionálního oblékání je vliv na vaši psychiku. Když jste dobře oblečeni, dodá vám to na sebevědomí, které je v prodeji tolik potřeba.

Použijte barvy – ale nepřehánějte to s nimi

Nezapomínejte na barvy. Lidé podle studií přirozeně inklinují k barevným vzorům. Nic se ovšem nemá přehánět. Jestliže ale budete celé v černém nebo šedém, můžete působit příliš nezajímavě a konzervativně, což jsou vlastnosti, které se s úspěšným obchodníkem pojí jenom velmi těžko. Oblékejte se zajímavě, ale nemějte na sobě příliš výrazné prvky, které odvádějí pozornost od toho, co je podstatné, a sice toho, co říkáte.

Noste oblečení, které vám padne

Ať už máte kila navíc nebo naopak na vás oblečení „visí“, nejlepší a jediný způsob, jak dosáhnout maximálně elegantního účinku, je držet se pevně jedné zásady: mějte oblečení, které vám padne. Košile, trika, kalhoty i saka, to vše nesmí být příliš napjaté ani příliš volné. Pečlivě vybírejte a kupujte spíše méně kvalitního oblečení než více nekvalitního. Zároveň je dobré do sebe investovat nějaké peníze navíc a obleky a saka si nechat ušít nebo upravit na míru. Rozdíl je skutečně velmi znatelný, což pocítíte i na svém sebevědomí.

 

-mm-

Zdroj: Selling Power - online verze amerického časopisu určeného pro ředitele obchodu

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova