Chcete se stát kariérním koučem? 5 vlastností, které k této profesi potřebujete

Stát se koučem v oblasti kariérního poradenství je snem a cílem mnoha personalistů. Být na volné noze a pomáhat lidem najít kariéru svých snů zní lákavě, i přestože toto rozhodnutí sebou určitě nese i nějaká rizika a nejistoty. Ať už byste se chtěli stát kariérním koučem na plný úvazek, nebo pouze formou vedlejší činnosti, zde je pět vlastností, které k této profesi budete potřebovat.

Ochota neustále se vzdělávat

Jak uvádí blog Briana Tracyho, oblast kariérního poradenství se neustále rozvíjí. Nové trendy, nová slova a nové postupy vznikají a zanikají každý rok. Jako profesionální kouč se budete muset ve všech těchto trendech orientovat – a proto musíte být připraveni se neustále vzdělávat.

Empatie

Schopnost naslouchat a schopnost vcítit se do člověka, se kterým mluvíte, je nutným předpokladem k tomu, abyste se mohli stát kariérním koučem. Naučte se dívat se na věci nikoliv jenom svýma očima, ale i očima lidí kolem sebe.

Plánování a organizace práce

Kariérní kouč musí být dobře organizovaný. Musíte působit profesionálně, dodržovat všechny termíny, časy a sliby, a musíte si umět velmi dobře zorganizovat práci (a to samé musíte učit i své klienty!)

Pozitivní přístup

Jednou ze základních úloh kariérního kouče je motivace a inspirace svých klientů. Měli byste proto mít obecně pozitivní (byť stále realistický) pohled na svět a měli byste umět své podřízené motivovat k tomu se na svět dívat jako na sadu příležitostí.

Schopnost vyvracet klientům jejich zavedené představy

Klienti za vámi budou často chodit se zcela zcestnými, ale hluboce zakořeněnými představami o tom, jak to funguje na trhu práce nebo jaké jsou jejich silné a slabé stránky. Musíte být připraveni do určité míry tyto vžité představy vyvracet a uvádět na pravou míru, a to i za cenu polemiky nebo mírné konfrontace s daným zákazníkem.



-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova