Jak vám některé narcisistické vlastnosti mohou pomoci stát se úspěšným manažerem

Často se říká, že mnoho manažerů má narcisistní sklony. Většinou jsou narcisistické vlastnosti (oprávněně) vnímané negativně a většinou svým nositelům v kontextu práce i osobních vztahů dlouhodobě škodí. Při správném a kontrolovaném využití však může mít „zdravý narcismus“ pozitivní vliv na vaši manažerskou kariéru. Pojďme se podívat na několik důvodů, proč tomu tak je.

Zvýšené sebevědomí

Jak uvádí Entrepreneur.com, lidé s narcisistickými sklony mají často zvýšené sebevědomí. Věří v sebe sama a ve své schopnosti. To je staví do pozice, kdy o sobě nepochybují a na maximum využívají svůj potenciál. A to právě i v manažerské kariéře. Lidé, kteří mají nízké sebevědomí a mají chronický strach z neúspěchu, se zřejmě nikdy dobrými manažery nestanou. Konstruktivní využití vlastního sebevědomí je však podmíněno tím, že dotyčný člověk bude stále alespoň trochu otevřený kritice, bude si udržovat určitou míru sebereflexe a bude ochoten se učit z vlastních chyb.

Nenechat se rozhodit neoprávněnou nebo nepřiměřenou kritikou

Neochvějná víra ve vlastní schopnosti a úsudek znamená, že narcisty nerozhodí, když je někdo kritizuje nebo jim takříkajíc hází klacky pod nohy. To je dobrá vlastnost ve chvíli, kdy je tato kritika přehnaná či neoprávněná. Není to ale ideální vlastnost ve chvíli, kdy se jedná o kritiku oprávněnou, ze které by si dotyčný narcista měl vzít ponaučení.

Schopnost (a ochota) strhávat na sebe pozornost a inspirovat ostatní

Narcisté milují pozornost. Jsou ochotni vést ostatní, efektivně přesvědčovat své okolí o své pravdě a strhávat na sebe pozornost. Díky tomu jsou často charismatickými řečníky i dobrými lídry, kteří dovedou inspirovat ostatní a kteří se nebojí vzít na sebe vedení týmu.

Ambice

Narcisté jsou často velmi ambiciózní. Pokud se tyto ambice správně korigují a udržují se v realistických mantinelech, mohou se z lidí s narcisistickými sklony zaslouženě stát velmi úspěšní a kompetentní zaměstnanci i manažeři.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova